Ciąża – czego nie jeść

Ciąża

Ciąża jest niezwykłym okresem w życiu kobiety. Każda przyszła mama powinna wiedzieć jak zadbać o to by dziecko urodziło się zdrowe. Szczególną uwagę należy zwrócić na spożywane produkty. Niektórych smakołyków, którymi zajadałaś się wcześniej, musisz niestety unikać dla dobra swojej pociechy. Poniżej znajdują się produkty których nie wolno jeść, oraz ich działanie podczas ciąży.

Niedogotowane lub surowe mięso

Sushi, tatar lub słabo wypieczony stek nie jest dobrym pomysłem na przekąskę podczas ciąży. Surowe mięso może powodować poronienia lub wodogłowie u dziecka. Wszystko za sprawą choroby nazwanej toksoplazmozą wywoływaną przez pierwotniaka znajdującego się w mięsie.

Orzeszki ziemne

Mogą wywoływać reakcję alergiczną płodu.

Sól

Nadmiar soli, zwłaszcza w zaawansowanej ciąży może powodować odkładanie się wody w organizmie prowadzące do opuchlizny, ponadto może zaburzyć rozwój nerek u dziecka.

Sery pleśniowe, camembert, feta, oscypki

Serów powinno się unikać ze względu na to iż mogą być pokryte bakterią rodzaju listeria prowadzącą do listeriozy. Ta choroba powoduje poronienia, wcześniejszego porodu lub powikłań zdrowotnych u dziecka.

Niedogotowane lub surowe jaja

Powodują zatrucie Salmonellą, która obciąża układ trawienny, również może zakłócić rozwój płodu. Przed gotowaniem jajek dokładnie umyj skorupkę, aby podczas obierania nie przedostały się bakterie.

Produkty z glutaminem sodu

W tej grupie produktów zwłaszcza należy się wystrzegać zupek z paczki, gotowych sosów, konserw rybnych. Wywołują zaburzenia trawienia, palipitacje serca, pogarszają wchłanianie żelaza, mogą powodować silną reakcję alergiczną.

Mocna kawa, herbata lub cola

Powodują skoki ciśnienia krwi, wypłukują witaminy i minerały, przez co mniejsza ich ilość dociera do organizmu dziecka.

Produkty o dużej zawartości cukru

Smakowite lody, drożdżówki, czekoladki powinny być odłożone na bok podczas ciąży, ponieważ nadmiar cukru może prowadzić do cukrzycy ciążowej, zapaleń pochwy lub zatruć żołądka.

Niektóre ryby

Ryby są ważnym składnikiem w diecie ciężarnej kobiety ponieważ zawierają dużo kwasów omega-3, jednak niektórych z ryb powinno się wystrzegać, są to: marlin, tuńczyk, łosoś, rekin, ryba maślana, płoć i okoń, ze względu na wysoką absorbcję rtęci.

Surowe owoce morza

Podobnie jak surowe ryby mogą posiadać bakterie lub pasożyty.

Mieszanki ziołowe

Podczas ciąży spożywa się dużo ziołowych herbat niestety nie każde z nich są odpowiednie dla przyszłej mamy. Ziołami jakich nie powinno się spożywać są: żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber, kruszyna i sok z aloesu. Mogą bowiem powodować odwodnienie lub przekrwienie narządów.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *