Anyż

Anyż
Autor: David Monniaux

Anyż, Anyżek, Pimpinella anisum L. – Biedrzeniec anyż

Pochodzenie

Pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Znany W Europie od IX wieku, kiedy zaczęto uprawiać go ogrodach królewskich Karola Wielkiego. W XII i XIII wieku rozpowszechniony został przez Arabów na półwyspie Pirenejskim i w Tunisie.
W zielniku Syreniusza jest również wzmianka o anyżu, że „tu w rozkoszniejszych ogrodach poczynają go rozmnażać”.

Charakterystyka

Roślina roczna dochodząca do 50 cm wysokości. Zakwita w lipcu, kwiaty ma białe i drobne, zebrane w baldachy. W sierpniu zawiązuję się owoce z wyglądu wyglądają podobnie do owoców pietruszki, barwy zielonoszarej. Mają smak słodki, lekko szczypiący. Uprawiany w krajach śródziemnomorskich , w Europie Środkowej, Japonii i Ameryce Środkowej. W Polsce uprawia się w dzielnicach południowych i południowo-wschodnich.

Zbioru dokonuje się rano, gdy rośliny pokryte są jeszcze rosą. Po wysuszeniu snopki młóci się, a nasiona po oczyszczeniu rozsypuje się cienką warstwą i dosusza w miejscach przewiewnych i suchych, często przesypując. Surowiec przechowywać najlepiej w papierowych torbach, w suchych miejscach.

Właściwości lecznicze

W starożytności zalecany przez Pliniusza Starszego jako środek ułatwiający zasypianie i sprzyjający młodemu wyglądowi twarzy.
Surowcem leczniczym są owoce (Fructus Anisi)

Skład chemiczny i działanie

Owoce anyżu zawierają olejek lotny, którego głównym składnikiem jest anetol, działający wykrztuśnie, wiatropędnie i rozkurczowo.

Zastosowanie

Stosowany jest jako łagodny lek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych (przewlekłe nieżyty oskrzeli i gardła, suchy kaszel, astma), w zaburzeniach trawienia przy zaparciach objawiających się bólami brzucha i wzdęciach, szczególnie u dzieci jako środek wiatropędny. Jest również środkiem mlekopędnym – pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek. Używany może być w bólach migrenowych.

Postacie leku

  • Napar. Łyżkę stołową dobrze wysuszonych sproszkowanych nasion anyżu zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem około 15 minut. Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu. Przeciw kolkom u dzieci można przygotować napar z owoców w mleku, podając łyżeczkami kilka razy dziennie.
  • Powidła. 1 — 2 łyżek wysuszonych i dobrze sproszkowanych nasion anyżku zmieszać z miodem lub syropem. Zażywać 2 razy dziennie po łyżce.

Poza zastosowaniem leczniczym anyż używany jest jako przyprawa do wyrobów cukierniczych i alkoholowych. Słoma anyżowa dodawana do paszy bydła ma działanie mlekopędne.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *