Borówka

blueberry-1533364_1280

Borówka wiecznozielona, kamionecka, czerwienica, gogodza, czerwona jagoda Vaccinum vitis-idaeae L. – borówka brusznica (rodz. Vaccinioideae)

Charakterystyka

W Polsce znane są trzy rodzaje borówek: borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) (popularnie zwane jagodą), borówka bagienna (Vaccinium uliginosum L.), która ma również czarne owoce, ale wewnątrz zielonkawobiałe, i wreszcie borówka brusznica, o owocach czerwonych, cierpkich, kwaskowatych.

Borówka brusznica jest drobną krzewinką o owalnych, wiecznie zielonych liściach. Kwiaty ma białawo-różowe, owoce – w postaci kwaśnej, czerwonej jagody, wewnątrz białej. Rośnie w lasach sosnowych, wśród wrzosowisk i zarośli. Tworzy nieraz duże skupiska.
Liście zbiera się w jesieni, ponieważ młode liście z okresu wiosny brunatnieją przy suszeniu. Liście po oczyszczeniu suszymy, rozesłane cienką warstwą w miejscu przewiewnym, zacienionym, po wysuszeniu surowiec powtórnie oczyszcza się ze sczerniałych i zepsutych liści. Owoce należy zbierać w jesieni.

Właściwości lecznicze

Surowcem są liście (Folium Vitis – idaeae) oraz owoce (Fructus Vitis – idaeae).

Skład chemiczny i działanie. W liściach występuje arbutyna i metyloarbutyna, flawonoidy i kwas ursolowy; w owocach – kwasy organiczne, garbniki, cukier, witaminy A i C.
Przetwory z surowca odkażają pęcherz i przewody moczowe; działają moczopędnie i ściągająco. Zaleca się jej stosowanie w chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych oraz w schorzeniach przewodu pokarmowego (nieżyty żołądka i jelit, biegunki). Brusznica łagodnie obniża ciśnienie krwi.

Postacie leku

  • Odwar. Łyżkę stołową liści zalać szklanką wrzątku, gotować 30 minut, odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance.
  • Odwar z dodatkiem dzięglu. Liści brusznicy — łyżkę stołową i korzenia dzięglu — łyżeczkę do herbaty zalać szklanką wrzątku. Gotować 30 minut. Pić 1—2 razy dziennie po szklance.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *