Jemioła

Jemioła

Jemioła, Jemioła biała, starześla
Viscum album L. – jemioła pospolita

Znana była już w starożytności, a Pliniusz dokładnie opisał uroczystości, które odbywały się przy zbiorze jemioły i były wyrazem kultu dla niej. Kapłani sławili jemiołę jako symbol wieczności świata i nieśmiertelności duszy. Cenione były już wówczas jej wszechstronne moce lecznicze, szczególnie w takich chorobach, jak epilepsja, gruźlica, koklusz; stosowano jemiołę w bezpłodności i w objawach, które dziś medycyna określa jako chorobę nadciśnieniową.

Jemioła jest krzewinką o żółtych pędach, pasożytującą na gałęziach drzew liściastych, najczęściej na topolach i brzozach. Jej liście są zielone i nie opadają nawet zimą.

Zbiór przeprowadza się od jesieni do wiosny, odrzucając najgrubsze łodygi. Jemiole grozi wyniszczenie, toteż należy zbierać ją jedynie z drzew wycinanych. Jest trudna do wysuszenia, schnie bardzo powoli, przez kilka tygodni (temp. do 30ºC). Surowiec łatwo nasiąka wilgocią i czernieje.

Właściwości lecznicze

Stosować tylko wedle wskazań lekarza! Jemioła jest środkiem silnie działającym, może wywołać wymioty, kolki, a nawet majaczenia i drgawki.

Surowcem leczniczym jest całe ziele (Herba Visci).

Skład chemiczny i działanie

Zawiera cholinę i jej estry, związki trój terpenowe, witaminę C i inne. Rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Działa również przeciwskurczowo, przeciwkrwotocznie i nasercowo. Wpływa ponadto na przeminę materii.

Zastosowanie

Korzystnie działa w nadciśnieniu, miażdżycy (skleroza), w zawrotach głowy, przyspieszonym biciu serca, uderzeniach krwi do głowy, oraz przedłużających się, zbyt obfitych miesiączkach. Zewnętrznie stosuje się wyciąg z ziela jemioły do kąpieli i tzw. nasiadówek w chorobach kobiecych

Postacie leku

  • Odwar. 2 łyżki stołowe ziela jemioły zalać 2 szklankami wody o temperaturze pokojowej i ogrzewać pod przykryciem przez pół godziny (nie dopuszczać do wrzenia). Przecedzić, pić 3 razy dziennie po ¼ szklanki odwaru.
  • Wino. 40 g świeżych liści zalać 1 litrem białego słodkiego wina. Pozostawić 10 dni. Pić 1 szklankę dziennie, w dwóch porcjach- przed jedzeniem. Kurację stosować przez 15 dni.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *