Konwalia

Konwalia

Konwalia, Konwalia leśna, lanuszka

Convallaria majalis L. – Konwalia majowa

Roślina znana w ubiegłych wiekach. W zielnikach szesnastowiecznych opisywano lecznicze właściwości wina konwaliowego lub nalewki ze świeżych kwiatów stosowanych w epilepsji.

Znana z białych, pięknie pachnących kwiatów bylina, występująca w runie leśnym, na brzegach lasów i w zaroślach. Konwalia często bywa uprawiana jako roślina dekoracyjna.

Jako roślina częściowo chroniona może być zbierana wyłącznie z uprawy. Czas zbioru przypada na początkowy okres kwitnienia. Zbiera się kwiatostany i liście (bez kwiatów już żółknących). Suszyć należy szybko, rozłożone cienką warstwą. Przechowywać surowiec można tylko 1 rok.

Roślina trująca!

Właściwości lecznicze

Surowcem jest kwiatostan wraz z liśćmi (Herba Convallariae).

Skład chemiczny i działanie

Ziele zawiera heterozydy kardenolidowe (m.in. konwalatoksynę, konwalatoksol, lokundiozyd), saponiny, kwas chelidonowy oraz inne związki . Zwalnia tętno i reguluje czynność serca, reguluje wahania ciśnienia tętniczego krwi; działa słabo moczopędnie.

Zastosowanie

Stosujemy wyłącznie w porozumieniu z lekarzem !

Dobre wyniki uzyskuje się w leczeniu niewydolności krążenia oraz w nerwicach sercowo- naczyniowych – wzmacnia akcje serca oraz wzmaga napięcie mięśnia sercowego.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *