Dlaczego warto przejść na dietę bezglutenową?

14

Gluten stał się ostatnio bardzo często negowanym składnikiem naszej diety. O ile tradycyjny sposób żywienia zakłada, że w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste, o tyle holistyczne podejście do żywienia mówi nam coś całkiem innego. Dieta bezglutenowa stała się teraz po prostu modna. Dla jednych dieta taka jest wyłącznie sposobem na utratę zbędnych kilogramów, dla innych natomiast metodą na poprawę jakości życia. Żeby zrozumieć jej zalety, należy poznać oddziaływanie glutenu na ludzki organizm.

Ten temat opisał doskonale dr Wiliam Davis w swojej książce „Dieta bez pszenicy”. Podaje on, że:

Niewielkie zmiany w strukturze białek pszenicy mogą decydować o wystąpieniu niszczycielskiej reakcji immunologicznej na te białka bądź braku takiej reakcji.

Wspomnianymi wyżej zmianami była hybrydyzacja pszenicy, która dzięki zmianom stała się zbożem odpornym na susze i patogeny. W rezultacie dzisiejsza pszenica ma aż 42 chromosomy, podczas kiedy pierwsze, naturalne odmiany miały ich tylko 14 lub 28. Zmiany genetyczne, jakie poczyniono na pszenicy, sprawiły, że ta działa negatywnie na większą część ludzkiej populacji. Co prawda żywi nas tanim kosztem, ale skrycie wywołuje:

  • Nieszczelność jelit;
  • Gorsze samopoczucie;
  • Stany zapalne w organizmie;
  • Choroby skóry;
  • Otyłość brzuszną i wiele innych dolegliwości.

Rezygnując z glutenu, rezygnujemy z pożywienia, które zostało sztucznie zmodyfikowane i które w żadnym wypadku nie jest dla naszego organizmu korzystne. Gluten szybko podnosi poziom glukozy we krwi, a przez to sprawia, że ciągle jesteśmy głodni. Jemy i tyjemy na potęgę, a dodatkowo dają się nam we znaki schorzenia, które nie występują u osób na diecie bezglutenowej.

Na ten moment dieta bez glutenu polecana była wyłącznie chorym na celiakię, czyli osobom, które w zetknięciu z glutenem doznawały bardzo silnej reakcji autoimmunologicznej. Tymczasem okazuje się, że większość ludzi niepostrzeżenie w pewnym sensie nie toleruje glutenu, chociaż ludzie Ci nie mają takich znaczących i oczywistych objawów. U przeważającej części osób gluten powoduje nieszczelność jelit, a wycieki z jelit są przyczynkiem rozwoju wielu dolegliwości. Znamienne jest też to, że odstawienie glutenu powoduje automatyczne ustąpienie dotychczasowych schorzeń.

Dieta bezglutenowa bywa przyczyną sporów, jedni ją kochają, inni potępiają, ale jedno jest pewne: zawsze, ale to zawsze oddziałuje na ludzki organizm pozytywnie. Warto więc wprowadzić ją choćby na jakiś czas i przekonać się samemu, czy będzie nam ona służyć.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *